Psychodietetyka dla każdego. Premiera poradnika PZWL-u już 29 kwietnia

Jak zacząć jeść w zgodzie ze sobą i czerpać satysfakcję z jedzenia? Dlaczego diety odchudzające rzadko kiedy są naprawdę skuteczne? W jaki sposób emocje, stres i psychika wpływają na nasze nawyki żywieniowe? Jak mądrze reagować na potrzeby ciała? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań można znaleźć w książce Joanny Michaliny Jurek i Kingi Wittenbeck Psychodietetyka dla każdego, czyli o zdrowej relacji z jedzeniem, wydanej przez PZWL Wydawnictwo Lekarskie.

Utrzymanie zdrowej relacji z jedzeniem jest w dzisiejszych czasach coraz trudniejszym wyzwaniem. Relacja ta jest zaburzona, gdy wszystko, co robimy, obraca się wokół diety i wagi, a myślenie o jedzeniu zajmuje większą część dnia. Nierzadko towarzyszą też temu liczenie kalorii i poczucie winy. Zaburzona relacja z jedzeniem dotyka zarówno osoby, które naprzemiennie się odchudzają i tyją, jak i te, które bezskutecznie walczą z epizodami kompulsywnego objadania się, zajadają swoje emocje i uzależniają się od żywności. Badania wykazują, że Polacy częściej niż inni Europejczycy sięgają po jedzenie w sytuacjach emocjonalnych – w przypadku stresu (10%), samotności (16%) i nudy (31%).

Psychodietetyka dla każdego, czyli o zdrowej relacji z jedzeniem

Książka dla osób, które: chcą zadbać o swoją dietę, podejmowały wiele prób odchudzania, ale stale dopadał je efekt jojo, mają trudność w zmianie swoich nawyków żywieniowych na lepsze, czują negatywne emocje w stosunku do jedzenia, boją się wielu produktów i są zagubione w gąszczu informacji na temat tego, co warto, a czego nie warto jeść, traktują odżywianie zero-jedynkowo: albo są na ścisłej diecie albo mają okres „dyspensy”.

Premiera: 29 kwietnia 2024

Nad tematem zbudowania i utrzymania zdrowej relacji z jedzeniem pochyliły się Kinga Wittenbeck, dietetyczka i psychodietetyczka, oraz Joanna Jurek, badaczka i doktor w dziedzinie nauk biomedycznych.

W swoim poradniku Psychodietetyka dla każdego, czyli o zdrowej relacji z jedzeniem autorki skupiły się na praktycznych radach wspartych badaniami naukowymi skierowanych do osób chcących nauczyć się mądrze i zdrowo jeść. Dzięki lekturze książki można się dowiedzieć, w jaki sposób emocje, stres i psychika wpływają na nawyki żywieniowe oraz co robić i po jakie produkty sięgać w poszczególnych stanach emocjonalnych. Czytelnik ma też szansę poznać aspekty diety, które są szczególnie ważne, jeśli chcemy się cieszyć długotrwałym zdrowiem, oraz sposoby radzenia sobie z zachciankami i przejadaniem się.

Osoby, które sięgną po poradnik, otrzymają zestaw praktycznych i prostych narzędzi do skorzystania w sytuacjach, gdy będą się zmagać z zaburzoną relacją z jedzeniem i zaniżoną samooceną – podkreśla Kinga Wittenbeck. – Problematyka zawarta w książce została ujęta w bardzo przystępny sposób i daje wrażenie prowadzenia rozmowy ze specjalistą w zaciszu gabinetu.

W książce zawarłyśmy kilkadziesiąt przepisów i ćwiczeń, które pomogą Czytelnikowi komponować satysfakcjonujące i odżywcze posiłki, dopasowane do własnych preferencji – dodaje Joanna Jurek. – W poradniku znaleźć można także strategie na zachcianki dietetyczne, przydatne w sytuacjach stresujących lub stanie smutku czy nudy.

Książka Psychodietetyka dla każdego, czyli o zdrowej relacji z jedzeniem obala wiele mitów dietetycznych, wskazuje skuteczne rozwiązania żywieniowe w oparciu o badania naukowe i przede wszystkim uczy zdrowej relacji z jedzeniem.

Premiera publikacji zaplanowana jest na koniec marca 2024 r., już teraz można zamówić ją w przedsprzedaży w księgarni pzwl.pl, lub zapoznać się z jej przedpremierowym fragmentem.